BLOGUMUZ DÜZENLEME AŞAMASINDADIR.

16 Haziran 2016 Perşembe

SHERLOCK HOLMES/Akıl Oyunlarının Gölgesinde-SIR ARTHUR CONAN DOYLE



Baskı Yılı: Mart 2016
Sayfa Sayısı: 396
Yayınevi: Martı Yayıncılık
Çeviren: Cumhur Mısırlıoğlu

ARKA KAPAK
İnsan beyninde çözülemeyecek kadar zor, tahmin edilemeyecek kadar karmaşık duygular ve arzular vardır. O arzuların karanlık olanlarına gelince; işte onlar oldukça soğuktur ve kişiyi adeta buzdan bir kütleye çevirir. Gözleri kör eden bu ürkütücü ruh halleri, insanın aklının ucundan bile geçiremeyeceği şeyleri yapmasını sağlar.
Benim işim, karanlıkta kalmış bu insanların yol açtığı kötülükleri sona erdirmek. Suçluları ayrı ayrı çözümleyip, her kılığa bürünebilme yeteneğimle doğru izlerin peşinden gittiğime inanıyorum. Uyguladığım yöntemler ise, en az izini sürdüğüm suçlular kadar farklı. Ve şunu bilmenizi isterim ki, kesinlikle hepsi işe yarıyor...
Sherlock Holmes

Dünyaca  ünlü dedektif Sherlock Holmes, kendine özgü karakteri ve yaşadığı birbirinden farklı maceralarıyla uzun yıllardan beri siz okurları etkisi altında tutmaya devam ediyor. Toplam 56 çarpıcı hikayeden oluşan eserin bu "ilk" kitabı, sizi insan zekasını zorlayan tuhaf suçlar ve cinayetler dünyasında gezdirirken gerçeğe giden bir yolda yalnız olmadığınızı da  hissettiriyor.


          Sherlock Holmes'in doğuşu Arthur Conan Doyle'nin başarısız hekimlik hayatı sayesinde gerçekleşti. Edinburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'n den mezun olduktan sonra genç Arthur bir gemide cerrah olarak hizmet etmeye başladı. Daha sonra Southsea2da kendi muayenehanesini açtı. Ancak bir sorun vardı.Kimse kendisine muayene için gelmiyordu. O kadar çok boş vakti vardı ki ufak öyküler ve hikayeler yazmaya başladı. Bu hikayelerle yazarlıkta ilerleyen Doyle, ileride Sherlock Holmes'i yaratacaktır.

        Şimdi kitaba gelecek olursak Sherlock Holmes yasal olmayan bir dedektiftir. Çözdüğü olaylarla birlikte ünü dilden dile yayılmıştır. Başı derde düşen Sherlock Holmes'in kapısını çalar. Ancak Sherlock Holmes sadece ilgisini çeken davalara bakar. Soylulardan krallara bir çok kişinin çözülmesi imkansız gibi görünen sorununu sıradışı gözlem dehası ile çözer.

Kitap on iki hikayeden oluşmaktadır.
Bohemya'da Skandal
Bir Kimlik Vakası
Kızıl Saçlılar Kulübü
Boscombe Vadisi'nin Esrarı
Beş Portakal Çekirdeği
Bükük Dudaklı Adam
Mavi Yakut
Benekli Kordon
Mühendisin Baş Parmağı
Asil Bekar
Zümrüt Taç
Akgürgenlerin Esrarı

Sherlock Holmes'in bu dedektiflik maceralarını en yakın arkadaşı doktor Watson aktarıyor. Sherlock Holmes bir çok davasına onu da yanında götürür. Sherlock'la aynı şeyleri görmesine rağmen aynı anlamları çıkaramaz. Onun müthiş zekasına ve gözlemci ruhuna hayretle bakar ve olayları kaleme alır.

        Sherlock Holmes'i okuduktan sonra insan yazarın bir dedektif olmamasına rağmen ipuçlarını bu kadar zekice nasıl değerlendirebilir diye hayret ediyor. Bizim günlük hayatta rutin olarak gördüğümüz sıradan şeylerden inanılmaz sonuçlar çıkarabiliyor. Kitabı bitirdikten sonra her şeyden şüphe duymaya ve gördüğüm her şeyden bir anlam çıkarmaya çalışırken buldum kendimi.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder