BLOGUMUZ DÜZENLEME AŞAMASINDADIR.

17 Mayıs 2016 Salı

OSMAN: AŞK - BEYAZIT AKMAN




     Kitabın Adı: Osman: Aşk 
     Yazarı: Beyazıt Akman
     Tür: Tarih
     Basım yılı: Mart 2016
     Yayınevi: Epsilon
     Sayfa sayısı: 590





ARKA KAPAK
On üçüncü asrın sonları.Anadolu savaş ve kan içinde.İnsan kellelerinden kulelerle kalplere terör salan Doğulu barbar Moğollar,Batılı fanatik Haçlı orduları ve hain haşhaşinler..Ve Türkleri tamamen bitirmek niyetinde olan İmparatorluk varisi tekfurlar..
Bu kaostan bir cihan lideri doğmak üzere..
Küçük bir uç beyliğinden çıkarak bu katliamlara dur diyecek,umudun ve adaletin adı olacak bir genç!

Kuruluş hiç böyle anlatılmadı.
En son araştırmalar ışığında dört yılda yazıldı.
İki ciltlik bir epik, film tadında bir roman.
Osmanlı İmparatorluğu'nu kuran, ona adını veren kahramanın hikayesi.

Şövalye Mihal'in gözünden, Marko Polo'nun seyahatnamesinden ve
Yunus Emre'nin kalp gözünden Osman.
Türk ve dünya edebiyatının en kapsamlı Osman Gazi çalışması.
Yeni kuruluş yılı olarak kabul edilen ve Osman Bey'in Doğu Roma İmparatorluğu ile savaşı 1302 Bafeus Muharebesi'nin ilk romanı.

Akademisyen-yazar Beyazıt Akman'ın merakla beklenen bu büyük epiğini iki kitap halinde yayınlıyoruz.
Birinci kitap: Osman'ın çocukluğu,gençliği, Rabia ile tanışması, ona Aşık oluşu.. Şeyh Edebali'nin dergahında insan-ı kamil olma serüveni.Şövalyelerle ilk çarpışmalar,tekfurlarla ilk savaşlar,haşhaşinlerle hesaplaşma ve büyük bir ihanet.

İkinci Kitap: Osman en büyük kabuslarıyla yüzleşiyor,zorlu bir birlik mücadelesi veriyor.Mihal kritik bir karar aşamasına geliyor ve Aşık Yunus'un yolu Osman'la son kez kesişiyor.1302 Bafeus Muharebesi kitabın görkemli finalini oluşturuyor.

İmparatorluk: Osmanlı Klasik Çağı Serisi





             
           Beyazıt Akman'ın daha önce Dünyanın İlk Günü  ve Son Seferad kitaplarını okumuştum.Dünyanın İlk Günü'nü okuduktan sonra daha güzel tarih romanı yazılamaz diye düşünüyordum ki yanılmışım.Yanılmış olmak hiç bu kadar keyif vermemişti daha önce.Osman: Aşk ve Savaş öncekilerden de güzel.Final sınavlarım olmasına rağmen bu kitap yüzünden notlarıma elimi sürmek bile gelmedi içimden, kalkamadım başından.İki kitabı toplam üç günde bitirdim.

              


                 Şimdi biraz  hikayeye değinmek istiyorum:
Kayı boyu lideri Ertuğrul Bey'inin öfkeli,kalıbına sığmayan,söz dinlemeyen,özgür bir ruhlu oğlu Osman Şeyh Edebali'nin kızına aşık olur. Onu tekrar görmeyi, evcilleştirdiği kartalını ona göstermeyi iple çeker.Şeyh Edebali ise kızından uzak durmasını ister. Osman'ı haylaz bir çocuk olarak görür.

                Osman büyür genç bir delikanlı olur.Bu sırada da Ertuğrul Bey artık yaşlanmıştır ve sağlığı bozulmuştur.Ertuğrul Bey öldükten sonra Osman'ın bey olmasını istemeyen en yakınları tarafından ihanete uğrar ve esir düşer.Bu kişi o kadar yakın gördüğü biridir ki o zamana kadar şüphelenmişse bile ihaneti konduramadığı biridir.Osman'ın esir düştükten sonra yaşadığı olaylar,yolunun dergaha düşmesi ,orda geçirdiği uzun ve yalnız günler bu deli oğlana aklı selim davranmayı,öfkesini doğru kullanmayı,bir beyin nasıl olması gerekiyorsa öyle olmayı öğretmiştir.Anladığı en önemli şeylerden biride babasının yürüttüğü barış politikasının devam ettirilmesinin artık imkansız olduğudur.Bundan sonra zorba Rum tekfurlarına kök söktürecektir.Osman'ın ünü tüm Anadolu'ya yayılacaktır.Artık adalet timsali haline gelecektir.Öyle ki Rum halkı Türkler tarafından haksızlığa uğratıldığında bile Osman Bey'e çekinmeden şikayete gelebileceklerdir.Osman'ı keçi çobanı diye küçük gören Rum tekfurları onun giderek güçlendiğini ve ilgi gördüğünü farkedecekler ve tüm Türkleri tarih sahnesinden silmek için seferber olacaklardır.Hatta birbirlerine hınç ile dolu Latinler ile Ortodokslar bile bir araya gelecektir.
                Osman ve obasındaki her bir ferdin geleceği karşısında dizilen düşmanlarını alt etmesine bağlıdır.Osman'ın savaşı ölüm kalım savaşıdır.O tekfurlardan ya da şövalyelerden ziyade içlerindeki iltihaplı bir irin gibi uç vermiş Türklerin ihanetinden ve desteklerini alamamaktan korkmaktadır.Çünkü Osman farkındadır bu savaşı ancak seferber olurlarsa kazanabileceklerinin.Ama diğer Türk Beylikleri birleşseler daha Osman'ın hiç şansı olmadığını düşünürler ve Bizans'ı karşılarına almak istemezler.Onları ikna etmek hiç de kolay olmayacaktır.


           Beyazıt Akman'ın tüm kitapları kütüphanemin baş tacıdır.Tarih tutkunu olduğum için ve Beyazıt Akman'ın tarzını çok sevdiğim için yeni kitabının çıkacağını ilk duyduğumda deyim yerindeyse havalara uçtum.Çıkar çıkmaz sağolsun bir arkadaşım bana alıp hediye etti.Ona buradan tüm sevgi ve saygılarımla..
Akman her zaman olduğu gibi yine hayal kırıklığına uğratmadı.Eğer henüz Beyazıt Akman okumadıysanız ve tarih kitaplarının sıkıcı olduğunu  düşünüyorsanız birde bu kitabı ve diğer kitaplarını deneyin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder